Thuiswerken ten tijden van de Corona-crisis kan een stressvolle tijd zijn. Denk aan onzekerheid over werk, onrust door werkdruk, ongemak van de thuiswerkplek en concentratieverlies.

Deze stressfactoren verhogen de activiteit van je sympathische zenuwstelsel. Je komt hiermee in een toestand van vechten, vluchten of bevriezen. Je bijnieren maken adrenaline aan, je hartslag versnelt, je spieren spannen zich aan en je bloeddruk stijgt.

Na een tijdje gaat onze bijnierschors het stresshormoon cortisol aanmaken. Geen probleem voor enkele minuten, maar wel als dit uren, dagen of weken aanhoudt. Dit ontregelt namelijk de “stressthermostaat” in je lijf. De stress in je lijf trekt niet meer uit zichzelf weg. Als dit te lang aanhoudt, krijg je last van vermoeidheid, concentratieverlies en burnout klachten.

Hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel?

Je kunt de vicieuze cirkel in je lijf doorbreken, door je parasympatische zenuwstelsel te activeren. Het parasympathische zenuwstelsel zorgt ervoor dat je lichaam in een toestand van rust en herstel komt. Dit deel van je zenuwstelsel zorgt namelijk voor nieuwe energie door een verhoogde productie van spijsverteringssappen, een versnelde bloedaanvoer naar je spijsvertering, en verlaagt de hartslag en ademhaling.

Concreet betekent dit, dat je de stresscirkel doorbreekt door actief je best doet om je lijf te ontspannen. Hieronder lees je tips om precies dat te doen.

Je moet een beetje gaan uitvinden wat bij jou past. Mediteren is vooral geconcentreerd stil zitten of rustig rondlopen. Ademhalingstechnieken zijn actiever.

Mediteren voor stressverlaging

Meditatie bestaat in vele vormen. Hier vind je enkele voorbeelden en startpunten:

5 algemene tips voor meditatie

Telmeditatie

Een Telmeditatie is een mooie meditatie oefening om mee te beginnen.

  • Ga lekker ontspannen maar wel rechtop zitten. Rug recht, hoofd alsof een touwtje uit je kruin je iets omhoog trekt.
  • Tel bij iedere uitademing van 1 tot 10
  • Tel met de stem in je hoofd. Pas je ademhaling niet aan; observeer gewoon wat er is;
  • Als je de tel kwijtraakt begin je weer bij één;
  • Doe dit 5 tot 10 minuten (stel een timer in).

Als je afgeleidt wordt door een gedachte of bijvoorbeeld een gevoel in je lijf, registreer dan gewoon dat dit zo is en laat het weer gaan.

Dankbaarheidsmeditatie

Een die ik persoonlijk zelf erg prettig vindt, is deze actieve dankbaarheidsmeditatie van Antony Robbins.

Ademtechnieken voor stressverlaging

4:4 en 4:8 methode

Deze ademhalingstechnieken worden ook wel respectievelijk de wateradem en whiskeyadem genoemd. Ze zorgen ervoor dat je ontspannen gaat ademen. Deze technieken zijn heel makkelijk toepasbaar, ook als je bijvoorbeeld maar 5 minuten wil of kan besteden aan ontspanning. Zelf gebruik ik dit ook als ik een film kijk en in bed voordat ik in slaap val.

Actieve ademhalingstechnieken

Wil je actiever aan de slag met bewust ademen, probeer dan deze gratis introductiecursus Optimaliseer je ademhaling van de Stig Severinsen – een man die van ademhalen zijn beroep heeft gemaakt. In deze cursus leer je beter ademen en dieper ademen.

Andere manieren om tot rust te komen

Wandelen werkt ook stress verlagend, net als bijvoorbeeld het luisteren naar ontspannende muziek. Belangrijk is dat je hierbij echt even de tijd neemt om uit te checken. Zet je telefoon op stil en leg hem opzij. Gun jezelf een half uur ontspantijd. Deze tijd krijg je later dubbel en dwars terug in productiviteit.

Sporten

Er is nog een alternatief: je kunt je lijf op een “andere manier” in stress brengen: door te sporten. Sporten helpt om je geest even op een ander spoor te zetten. Het activeert je sympathische zenuwstelsel op een andere manier dan in de cortisol-stress stand. Na het sporten wel even lekker je rust pakken.

Categorie:

Ontwikkel samenwerken op afstand

Zorg ervoor dat opgebouwde emoties op een gezonde manier ontladen worden.
Voordat de emmer overloopt en mensen burnout raken.

Breng medewerkers en leidinggevende met elkaar in gesprek.

Routekaart Samen Succesvol op Afstand

De routekaart Samenwerken op afstand  brengt medewerkers en leidinggevenden in gesprek over zes belangrijke aspecten van samenwerken op afstand. 

Stap 1: Medewerkers en leiding-gevenden vullen vragenlijst in

Medewerkers krijgen een helder beeld van hoe ze ervoor staan, wat voor hen werkt en waar ze behoefte aan hebben om beter thuis te werken.

Ontdek de thuiswerkstatus van je team

Stap 2: Vanuit overzicht en inzicht goed met elkaar in gesprek

Leiders gaan in gesprek met medewerkers over de lusten en lasten van thuiswerken.


Stap 3: Interventies aanbieden die echt aansluiten bij wat er leeft

Als organisatie kunt je gericht inspelen op actuele trends om thuiswerken prettiger en effectiever te maken.


Ik wil meer weten

Bel ons direct op 0348 – 761034 of vul onderstaand formulier in.

contact