Grote kans dat jij het fenomeen ‘Zoom-moeheid’ kent. Vergaderen via videodiensten blijkt namelijk een stuk vermoeiender te zijn dan elkaar in “het echt” ontmoeten.
Dit is niet zo gek. Op Zoom let wordt je aandacht naar veel verschillende dingen tegelijk getrokken. Je let op wat gezegd wordt en je houdt ondertussen de chat in de gaten. Je aast op een geschikt om iets te zeggen en wordt ondertussen afgeleid door je eigen camerafeed die je in je beeld ziet staan.
Online vergaderen kost daarnast ook meer concentratie en energie. Je zit continu in dezelfde houding zonder dat je tussendoor naar een andere vergaderkamer loopt of naar het koffieapparaat. Je mist oogcontact. Ons dopaminerge systeem wordt hierdoor niet geactiveerd en onze spiegelneuronen laten ons in de steek. Daardoor wordt het veel moeilijker om elkaar te begrijpen en verbinding te ervaren. Non-verbaal gebeurt er in face-2-face gesprekken veel wat bijdraagt aan een prettig gesprek. Dat mis je voor een groot deel achter je beeldscherm. Je systeem probeert dit cognitief te compenseren. Niet gek dat je gesloopt raakt als je dit te lang moet volhouden.
Tips om Zoom-moeheid tegen te gaan
Je aandacht bij de online vergadering houden is dus gewoon een uitdaging. Zorg ervoor dat je Zoom-vergaderingen kort en krachtig zijn. Zorg dat iedereen z’n camera aan heeft en dat je bij een langere vergadering voldoende pauzes inlast. En plan ook eens een Zoom-vrije dag in!